LUO arkkitehdit Oy

+358 50 3596113

info@luoarkkitehdit.fi
etunimi.sukunimi@luoarkkitehdit.fi

Hallituskatu 13-17 D 2.krs
90100 OULU

Lisää kaupunkia Heinäpäähän

Posted on tammi 19, 2015 in Julkaisut, Tapahtumat, Uutisia
Lisää kaupunkia Heinäpäähän

Heinäpään kerrostalot ovat peruskorjausiässä: kalliita remontteja on luvassa. Kuinka ne rahoitetaan?

Arkkitehtitoimistot LUO arkkitehdit ja HALO arkkitehdit pohtivat Pohjois-Suomen arkkitehdit SAFAn pyynnöstä , miten Heinäpäätä voitaisiin kehittää niin, että vanhat taloyhtiöt saavat rahaa korjauksiinsa, ja samalla kaupunginosa tiivistyy ja elävöityy. Lisäasukkaat mahdollistavat paremmat ja monipuolisemmat palvelut, jolloin Heinäpäästä voi tulevaisuudessa tulla osa kaupungin keskustaa, mikä nostaa alueen arvostusta ja asuntojen arvoa.

Suunnitelmassa erityiseksi voimavaraksi ja kohderyhmäksi otettiin yksin asuvat, jotka usein arvostavat keskusta-asumista, pitävät elävästä asuinympäristöstä, käyttävät muita enemmän lähipalveluita ja luovat siten kysyntää lähikaupoille, kahviloille ja kuntosaleille. Yksin asuvat ovat muita useammin autottomia, jolloin kalliita autopaikkoja ei tarvita.

LUO+HALO Arkkitehdit ehdottavat Heinäpään täydennysrakentamiseen ”sinkkutorneja” ja ”minilofteja”. Hoikat 8-kerroksiset tornit sopivat nykyisten kortteleiden sisälle. Vanhojen kerrostalojen katoille rakennetaan puisista tilaelementeistä pieniä, mutta tilallisesti rikkaita loft-asuntoja.

Ehdotuksessa Heinätorinpuisto – yksi Oulun vanhoista historiallisista toreista – palautetaan Heinätoriksi: puistoon tuodaan lisää ympärivuotista elämää pop-up kahviloiden ja luistinradan avulla. Isokatua elävöitetään järjestelemällä parkkipaikat uusiksi ja siirtämällä jalkakäytävä talon viereen, jolloin maanpäällisiä kellaritiloja ja autotalleja voidaan muuttaa liiketiloiksi.

Suunnitelma esiteltiin Pohjois-Suomen arkkitehdit SAFAn järjestämässä avoimessa keskustelutilaisuudessa Heinätorin koululla 15.1.2015 sekä Kalevan artikkelissa 16.1.20215.

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/esitys-heinapaan-uudistamisesta-sinkkutorneja-ja-pop-up-kahviloita/686866/

http://www.luoarkkitehdit.fi/?project=lisaa-kaupunkia-heinapaahan

http://p-ssafa.fi/projektit/muotoja-ja-puolia/vuoden-2015-ensimmainen-muotoja-ja-puolia/

kuva1 heinätorikuva2 Isokatu

kuva3 ilma